Gothic-meets-klassik 2013 Leipzig Germany

November 12, 2013  •  Leave a Comment

De ochtend na het CombiChrist interview en concert in Breda (Mezz) (voor Sparkling photos) moeten we weer vroeg op om te vertrekken naar Leipzig.

 

Na ruim 600 km komen we aan bij het hotel, even een korte powernap… vertrekken we naar het Haus Auensee, waar het eerste deel van het dubbelconcert “Gothic meets Klassik”. Helaas kunnen we alleen de eerste dag , voor de tweede dag hebben we helaas geen accreditatie gekregen. Na nog even de inwendige mens verzorgd te hebben bij de chinees in een typisch duitse imbiss gaan we naar de zaal.

 

Haus Auensee is een oud (1911) restaurant van het voormalige lunapark. Het ziet er echter uit als een oude opera, mooie grote zaal , podium met een soort oversized rozet om het podium. De organisatie is op zijn Duits efficiënt. Bij binnenkomst en aanmelding als fotograaf en schrijver worden we naar een separate balie geleid. Daar krijgt Roger een sticker en ik een stempel. Daarna de zaal in. Foto pit is goed te bereiken en groot genoeg voor het aantal fotografen. Ik zoek een plaatsje aan de rechterkant, dan kan ik alles goed zien en toch aantekeningen maken.

 

Het festival begint met  

LORD OF THE LOST

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De zanger en de bassist treden beiden op met een ontbloot, maar beschilderd bovenlijf. Aan de standaard van de synthesizer hangen enkele ouderwetse harmonica’s, waarom?

De zanger maakt in sommige nummers gebruik van een soort opstapje. Hier blijken later een sterke lamp, een ventilator en een rookmachine in te zitten. In afwisselend gebruik,  geeft dat mooie bij de nummers passende effecten. De muziek is stevige dark rock. De zanger weet het publiek goed te bespelen en laat sommige nummers gedeeltelijk door het publiek zingen, iedereen kent hier de tekst en zingt hard mee. Tijdens het laatste nummer “Die Tomorrow” gaan alle handen de lucht in :“I want to see your hands”

 

Setlist:

1.      Intro ''Live Today''

2.      Zillah

3.      Black Lolita

4.      Break Your Heart

5.      Dry the Rain

6.      Undead Or Alive

7.      Blood For Blood

8.      Sex on Legs

9.      Die Tomorrow

 

FUNKER VOGT is de volgende band. Het opbouwen van de set duurt iets langer dan gepland. Het bouwen blijkt toch iets moeilijker dan de Billy van IKEA….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het optreden start met veel rook en een mooie laser-show vanaf een balkon achter in de zaal.

De drummer van de band is afgetraind, hij zou zo model kunnen staan voor een stalinistisch beeld van een noeste arbeider… wat een spieren! Alle nummers drumt hij live, die man lijkt niet te stoppen.

De zanger komt op in een iets te korte broek met witte sokken…. Wtf?

Na 2 seconden gezongen te hebben weet je: hij komt er mee weg en dat is nog terecht ook. Geheel in de zelfde stijl de microfoon standaard een grote base-ball-bat.

Deze mannen brengen volwassen EBM, wat een sound wat een volwassen massief geluid. Er wordt een nummer gespeeld van de nieuwe CD Companion in Crime. Tijdens het laatste nummer worden alle lasers (4, 3 op het podium en een achterin) gebruikt. De lasershow is erg mooi (veel kleuren uit elke laser), alleen voegt het niet echt iets toe aan het nummer, jammer.

Setlist:

1.      Arising Hero

2.      Mein Weg

3.      City of Darkness

4.      Gott noch nicht

5.      Gunman

6.      The Firm

7.      Maschine Zeit

8.      Tragic Hero

 

OOMPH! Verschijnt op het podium, 7 man sterk. Allen in matrozenpakjes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De zanger heeft hierover een rode sportbroek aangetrokken en draagt een rood masker. Hij is geschminkt als een waanzinnige clown, zoals the joker in de batman films. Ze starten met een korte interpretatie van de golden oldie: “we will rock you” met een spelfoutje (F i.p.v. R)… een goede start. Tijdens het nummer “Das Weisse licht” wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van de lichtshow, ook soms helemaal uit. Prima ondersteuning van de song-tekst. Een van de gitaristen heeft een wel erg speciale gitaar: een gebroken spiegel… in dit geval brengt dat geluk!

Ook het oudere werk (of moet ik zeggen erg oude werk…) wordt niet over geslagen: “Der Neue Gott” knalt door de ruimte, gespeeld door een klein gedeelte van de band. Tijdens het nummer “niemand” duikt de zanger in het publiek en zingt al crowd-surfend de rest van het nummer. Dan komt de trekzak boven, de zaal schud op zijn fundering, het publiek wordt gek, zij weten wat er komt: “Seemannsrose”. Het hele nummer wordt uit volle borst meegezongen, het hele nummer, niet alleen het refrein. Als laatste: “Always look on the bright side of life” (Monthy Python) een waardige afsluiter van een band die het publiek nog steeds bij de strot kan grijpen.

Setlist:

1.      Unzerstörbar

2.      Labyrinth

3.      Das weisse Licht

4.      Träumst Du

5.      Kleinstadtboy

6.      Der neue Gott

7.      Niemand

8.      Gekreuzigt

9.      Seemannsrose

10.    Sandmann

11.    Augen auf!

12.    Always Look on the Bright Side of Life

 

COMBICHRIST start meteen met een publieks lieveling: “Today I Woke to the Rain of Blood”. Meteen is duidelijk: hier is het publiek voor gekomen. Bij de andere bands was er veel reactie, maar nu doet iedereen mee. Andy heeft er duidelijk zin en spaart zijn stem niet, terwijl morgen toch ook nog de gothic meets Klassik show is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iedereen vooraan krijgt een hand en wordt er ook een nummer gespeeld terwijl het publiek de drum vast houdt. Er worden allerlei voorwerpen op het podium gegooid: Oma’s onderbroek?? Maar ook BH’s en knuffels. Blijkbaar is de band erg gewild bij de dames (van alle leeftijden). Het gitaar werk van Abbey komt tijdens dit optreden goed tot zijn recht, een mooie toevoeging aan ook de oudere nummers. Ook vandaag wordt de verjaardag van Joe niet vergeten, Happy birthday schalmt door de zaal.

Afsluiter is vanzelfsprekend: “What the Fuck Is Wrong With You?”  Joe sloopt zijn drumstel deze keer niet…. Het is een geleend stel. Wel worden verschillende onderdelen van het oude drumstel aan het publiek gegeven: 2 drums, stokken en enkele vellen.

 

Setlist:

1.      Today I Woke to the Rain of Blood

2.      They

3.      Scarred

4.      Fuck That Shit

5.      Get Your Body Beat

6.      Follow the Trail of Blood

7.      Age of Mutation

8.      Throat Full of Glass

9.      Blut Royale

10.    Never Surrender

11.    No Redemption

12.    Electrohead

13.    What the Fuck Is Wrong With You?

 

Na het optreden van CombiChrist gaat een groot deel van het publiek naar huis.

 

SUBWAY TO SALLY Laat zich hierdoor echter niet uit het veld slaan en starten met hun show. Voor ons is dit een rare samenstelling: rock gitaren, gecombineerd met middeleeuwse instrumenten (draai vedel?). de muziek…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Erg mooie grote bas, die me doet denken aan de zeis van the grim reaper. Na drie nummers zijn we weer naar het hotel vertrokken.

Moe gaan we slapen, morgen nog een hele rit weer terug naar huis. Na een goed ontbijt stappen we in de auto. Na een kleine 6 uur rijden zijn we wee thuis, moe maar voldaan.

Review: Stefan Bertram

Photos: Roger op den Camp

 


Comments

No comments posted.
Loading...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Subscribe
RSS
Archive
January February March April May June July August September October November December (1)
January (1) February March April (1) May (1) June July August (1) September October November December
January February March (3) April (1) May (1) June July August September (1) October November (1) December
January February March April May June July August September October November December