AMPHI FESTIVAL 20,21 July 2013

July 23, 2013  •  Leave a Comment

                                       IX Amphi festival 20-21 juli 2013 Tanzbrunnen Keulen

 

’s Morgens een goed ontbijt gehad in het hotel na een geweldig openingsevent.

http://www.rogerphotographics.com/blog/2013/7/amphi-festival-/2013/call-the-ship-to-port-exclusive-openings-event

Ik ben zelf maar overgestapt op het beschrijven van dit festival daar ik geen toegang had tot de photo pit. Gedurende deze 2 dagen heb ik wel geprobeerd om foto’s te maken van bands die ik echt graag wilde zien en van bands waarbij ik redelijk vooraan kon staan. En dat laatste is nog een hele opgave daar hier 16.000 mensen aanwezig zijn. Bij 1 band was dit voor mij echter een must, aangezien ik hun al 23 jaar niet meer heb zien optreden. Hier hoef ik mij pas op dag 2 druk over te maken. Eerst maar eens dag 1. En met 30+ temperaturen en zwarte kleren aan valt dat nog niet mee. Alle schaduwplekken zijn binnen no time bezet en ze hebben hier zeer veel schaduw, inclusief Staatenhaus waar ook bands optreden.

 

De eerste band die wij zien/horen is “A life [divided]” op de mainstage. De zanger zong niet echt zuiver en dit viel nog meer op bij de cover van VNV Nation’s “Perpetual”. Dit hadden ze beter kunnen schrappen uit hun setlist, temeer omdat ze maar 30 minuten mogen spelen.

Beter ging het met “Stahlmann”. Echte rock op de bühne met op en neer rennende gitaristen. Mooi om te zien en te horen. Een daverend applaus is hun deel.

Bij de volgende band “Solitary Experiments” zie je zeer veel vraagtekens opdoemen. Men verwacht mannen en ziet vrouwen on stage. Je ziet een vrouw zingen en hoort een mannenstem tot na de eerste song. De vrouwen verlaten het podium en SE neemt hun plaats in met de woorden “We are the real SE”. Leuke gimmick. De song die wij vooral kennen is “Pale candle light”. Een prachtige uitvoering van een even zo prachtig lied.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afkoeling is nu gewenst en we begeven ons naar het strand. Jawel…, ook hier hebben ze een prachtig strand, gelegen aan de Rijn, pal tegenover de Dom.

Toch ook maar eens richting Staatenhaus alwaar “Funker Vogt” zijn opwachting maakt. Hier is er bijna geen doorkomen aan en na een paar foto’s gemaakt te hebben zijn we weer naar buiten gegaan. Ondanks de hitte buiten is het daar toch aangenamer dan de sauna in het Staatenhaus. Later als het iets is afgekoeld, gaan we zeker nog terug voor optredens in het Staatenhaus.

 

 

 

 

Nu eerst iets eten bij de vele eetfaciliteiten op het terrein. Als dat maar niet slecht valt bij het zien van “Agonoize” op de mainstage. Een onmetelijk groot zwart gordijn blokkeert het zicht op het podium. Wanneer dat wegvalt zien we de zanger aan een ketting opgehangen boven het podium zweven. Als hij is neergedaald begint een vrouw zich met naalden door de wangen te steken en hij zelf? Tja, keel, polsen, hals… alles wordt doorgesneden en het “bloed” spuit over de voorste rijen bezoekers. We hebben ze nu een paar keer gezien en het wordt wel heel er voorspelbaar wat ze doen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hierna is het tijd voor “Philip Boa & the Voodooclub”. De laatste keer dat we ze zagen was op het Bizarre fest in 1990. Toen nog jong (wij ook) en nu mooi gerijpt en als een gentleman op het podium. Hij heeft wel iets weg van “Daan”. Alleen zijn muziek niet. Als je “This is Michael” kent, kom je al aardig in de buurt van zijn stijl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De temperatuur is nu een aangename 30 graden (LOL) en het wordt tijd om weer eens naar het Staatenhaus te gaan. Hier horen we nog net de laatste 3 nummers van “Suicide Commando”.

Aan weerszijden van het podium hangen 2 poppen aan galgen. Lekker sinister. Johan van Roy geeft zoals gewoonlijk alles en ook al zagen wij maar 3 songs, het was heel intens. Getuige deze video-opname van “Attention whore”. (Video )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de tussentijd speelt op de mainstage “VNV Nation”. Onder het genot van wat broodnodig vocht horen we “Beloved”, “Control” en “Perpetual”. Maar nu “Perpetual” origineel door “VNV Nation” en zoals het hoort. Na VNV gaat op de mainstage het licht aan en komt er een einde aan de optredens op het hoofdpodium.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Binnen kun je dan nog naar het geweld gaan kijken van “Atari Teenage Riot”. Een bijna 1,5 uur durende bulldozer van geluid wordt hier op je losgelaten. Old school hardcore, techno, punk en noise. De energie waarmee zij optreden is ongeëvenaard.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu is het wachten op “Alien Sex Fiend”. En ze laten lang op zich wachten. Als ze dan eindelijk op het podium verschijnen zie je overal blijde gezichten om ons heen. Velen hebben hier jaren op gewacht en dan kunnen die 20 minuten extra wachten er ook wel bij. Voor ons eindelijk gelijk bij het 2e nummer. “E.S.T. A trip to the moon” live gehoord.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alhoewel er nu nog een afterparty is tot in de vroege uurtjes, zit dag 1 er voor ons op. Het was een hete vermoeiende dag met mooie optredens en een familiare sfeer. Op naar dag 2.

Gallery link Day-1: http://bit.ly/15I3f0m

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Amphi Festival Dag 2

Heerlijk geslapen in het hotel. Uitgerust, afgekoeld door de airco en na een goed ontbijt gaan we weer naar het Amphi terrein.De eerste band welke we zien is [X]-RX.

 

Een goede opener om de dag mee te beginnen. En jawel hoor, ook zij zijn geschminkt. Sommigen zullen zeggen…..moet dat? Nee, niets moet, maar het ziet er wel gaaf uit. I.v.m. de extreme hitte zoeken wij de verkoeling op en horen we op de achtergrond “The Beauty of Gemini”.

 

 

 

 

 

Wie wel eens “Rumours”, “Suicide Landscape” of “Hunters” heeft gehoord zal gelijk verkocht zijn. Deze Zwitsers zijn op en top darkwave. En Michael Sele met zijn donkere stem geeft er nog eens een extra mystieke ondertoon aan.

 

 

 

 

 

Hierna is het de beurt aan “Icon of Coil” om het publiek op te jennen. Niets makkelijker dan dat voor Andy la Plague. Wat hij met “Combichrist” klaarspeelt bij het publiek lukt hem ook met “Icon of Coil”. Zeer zeker wanneer “Shelter” wordt gespeeld. Wat een power on stage en geweldig om te zien hoe hij met het publiek om gaat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aangezien wij i.v.m. de planning niet naar het optreden van “Diary of Dreams” konden gaan, zijn we naar de signeersessie  in het Staatenhaus gegaan. Hier heeft DOD een foto gesigneerd die ik op het Rewind Festival 2013 in Gent had genomen. Leuk aandenken.Er werd ons aangeraden om 1 keer naar de theater stage te gaan en wel voor “Rosa Crvx”. Deze Franse band speelt een eigen stijl met hoorbare invloeden van o.a. Virgin Prunes/gitaar, Dead Can Dance. Voordeel van de theater stage is dat het hier heerlijk koel is en dat het een zit concert betreft. Dus lekker relaxen en genieten van “Rosa Crvx”. Er diende zich echter een klein probleem voor. Op het einde van het 1e nummer werd het optreden gestopt i.v.m. de aansturing van de drumrobot.

 

 

 

Dit oponthoud duurde zo lang dat we bijna het hele optreden van “Die Form” misliepen in het Staatenhaus. Alleen het laatste nummer konden we nog even meepikken. Jammer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu werd het toch langzaam tijd om naar de mainstage te gaan. Hier zal “Fields of the Nephilim” optreden. Onze grote helden welke wij 23 jaar geleden de laatste keer gezien hebben en aangezien ik het moest doen zonder photo pit toegang, was het zaak om vroeg aan te sluiten om een zo goed mogelijke plek vooraan te bemachtigen.

 

 

Wachtend op de Fields, pikken we zodoende ook nog iets mee van “Oomph”.

Hun muziekstijl wordt ook wel omschreven als “Neue Deutsche Härte”, Industrial metal. Wij vonden dit echter iets aan de softe kant als je nummers van hun gewend bent zoals “Gott ist tot”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na “Oomph” wordt het al snel druk, héél druk , voor de mainstage. En jawel hoor, daar sta ik dan midden tussen de Engelse fans, wetende hoe zij het optreden van FOTN gaan beleven. Gelijk bij de intro is het vooraan dan ook een gekkenbende. En dat bedoel ik positief, alhoewel de security hier af en toe anders over dacht. Het hele concert werd er meegezongen, werd er op elkaars schouders geklommen en waren er de fameuze arm gebaren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Setlist Fields of the Nephilim:

1.       Harmonica man

2.       Endemoniada

3.       Moonchild

4.       Love under will

5.       New Gold Down

6.       One more Nightmare

7.       From the Fire

8.       Preacher Man

9.       Watchman

10.     Dawnrazor

11.     Psychonaut

 

Er midden in staan is dan echt een beleving en het fotograferen ook. Dit optreden zullen we niet snel vergeten. Voor ons was dit optreden van FOTN het hoogtepunt van dit 9e Amphi festival en nadat we van veel vrienden en kennissen afscheid hebben genomen werd het tijd om huiswaarts te keren.

Gallery Day 2: http://bit.ly/18zP3Jh

 

See you at Amphi 2014: http://www.amphi-festival.de/


Comments

No comments posted.
Loading...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Subscribe
RSS
Archive
January February March April May June July August September October November December (1)
January (1) February March April (1) May (1) June July August (1) September October November December
January February March (3) April (1) May (1) June July August September (1) October November (1) December
January February March April May June July August September October November December