BLACKFIELD FESTIVAL 2013

July 07, 2013  •  Leave a Comment

                                                        BLACKFIELD FESTIVAL – Gelsenkirchen 28, 29 en 30 juni 2013

 

Voor de 6e keer op rij wordt het Blackfield festival gehouden in het Amphi theater in Gelsenkirchen. Wij zijn er voor de 1e keer bij en verheugen ons zeer op dit 3 daags festival. De Nederlandse pers is tot nu toe niet of nauwelijks vertegenwoordigd, terwijl het maar 1 uur rijden is vanaf de Nederlandse grens vanuit Venlo.

Vrijdag 28 juni is het dan zover, maar de weergoden lijken ons niet gunstig gezind. Onderweg komen we ook nog in de file terecht zodat we de 1e band “Full Contact 69” mislopen. Wel zijn we net op tijd om de eerste 3 nummers van “Coppelius” vanuit de foto pit te fotograferen. In deze foto pit zal ik de komende tijd nog 25 keer verblijven.

 

Coppelius bijt zodoende voor ons het spits af met kamermuziek. Op een gothic festival? Jawel….kamermuziek. Maar met hun klassieke instrumenten, hun voorkomen en hun muziek gedoopt in een rock sausje is het een spektakel om te zien.

Een mooi begin van ons 3 daags festival, hoewel we graag “Full Contact 69” nog hadden gezien.

Gallery Coppelius:

 http://www.rogerphotographics.com/p995308727

 

 

 

 

 

Na een korte onderbreking staat dan het EBM-duo “Spetznatz” klaar om wat meer vaart erachter te zetten.

 

Old school EBM zoals het hoort. En dat laat zich merken voor het podium. De regen verdwijnt eindelijk en de zonnestralen beginnen het publiek op te warmen. En die laten hun kans niet onbenut. Ze vullen de tot nu toe vrij lege ruimtes front stage. Met songs als “Apathy” lukt het dan zonder enige moeite om het publiek voor zich te winnen.

Gallery Spetsnaz :

 http://www.rogerphotographics.com/p1042585517

 

 

 

 

De volgende act  “In strict Confidence” moet het on stage niet alleen hebben van hun muziek zoals “Spetznatz”, maar voegt er ook nog mooie visuele artwork aan toe in de vorm van mooi op elkaar afgestemd licht en kleding.

 

Gallery I.S.C.:http://www.rogerphotographics.com/p904020356

Dat geldt ook voor “Deathstars”, die met hun rauwe voorkomen een portie deathglam ten gehore brengen. Onvervalste en pure rock in dit genre.

 

Dit zijn althans in Duitsland geen onbekenden. De mannen uit Zweden zetten een strakke set neer en laten zien dat ze niet ten onrechte in het voorprogramma van Rammstein hebben gezeten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gallery DEATHSTARS

http://www.rogerphotographics.com/p1056225227

 

 

 

Als afsluiter van de dag komt “Blutengel” het podium op. Deze band die donkere melancholische muziek maakt, laat zich het beste aanzien in het donker.

 

Sfeervol geklede dames met fakkels, bloed op hun kleren en een charismatige- en stijlvolle zanger maken er een mooie show van. Horror, fetisj, romantisch, gothic, een lust voor het oog. En de muziek? Een mix van donkere sfeervolle gothic met een vleugje popmuziek. Alleen jammer dat de muziek een beetje op de achtergrond word gedrukt door de overweldigende show.

Gallery BLUTENGEL

http://www.rogerphotographics.com/p663541039

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een mooie 1e dag is hiermee afgesloten. En wat begon als een regenachtige festivaldag veranderde als snel in een zonnig festijn.

         

 Dag 2

 

Gisteren stonden 6 bands op het programma, vandaag zijn het er 10. En de eerste band begint al om 11:00 uur ’s morgens. “Formalin “mag het spits afbijten.

 

Ofschoon hun stijl voor ons als vernieuwend wordt ervaren, horen wij hun een paar keer refereren naar EBM. EBM is het wel, maar wel in hun stijl. En daarmee krijgen ze veel bijval op dit vroege uur.

“This isn’t love” doet het erg goed bij het toch al vele publiek op dit vroege uur.

Gallery Formalin

http://www.rogerphotographics.com/p680295426

 

 

Het is nog altijd ochtend als “Noyce” het podium betreedt. Electropop met een eigen stijl. Doordachte songteksten, begeleidt door sfeervolle melodieën brengen ons over het middaguur heen.

 

Gallery NOYCE

http://www.rogerphotographics.com/p785473798

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De volgende band zal er wat meer vaart achter zetten. Als “Aesthetic Perfection” op het podium komt, wordt het publiek pas echt wakker.

Als men bedenkt dat deze gasten ook wel eens bijspringen (letterlijk en figuurlijk) bij Combichrist, weet men waarom. Daniel Graves is vandaag op een aparte manier geschminkt. Zijn gezicht is wit gemaakt en er staat een zwarte handdruk over zijn mond. Een mooi contrast. De 3 bandleden zetten een krachtige show neer met een positieve agressieve uitstraling. Met Tim van Horn weer als vanouds beweeglijk op drums en Elliot Berlin op keyboards. Een kleine vergissing is zo gemaakt, getuige het feit dat Daniel het publiek begroet met “Hallo Leipzig”. Dit wordt snel verbeterd met een “Hallo Gelsenkirchen”.

Gallery AP

http://www.rogerphotographics.com/p711964013

Geen rustpunt bij de volgende act:

“Lord of the Lost”.

 Ze spelen zoals hun motto; alsof het hun laatste dag is, “Live like there is no tomorrow”. De energie straalt er vanaf on stage en ze dragen dit ook over op het publiek. Deze Duitsers uit Hamburg zien er niet alleen geweldig uit, maar kunnen ook heel behoorlijk spelen. Vorig jaar speelden ze op het nabij gelegen Amphi festival in Keulen een strakke show, dit jaar spelen ze voor de 1e keer hier op Blackfield…..En hoe. Voor ons tot nu toe een van de beste acts. Maar er komen nog meer bands en we zijn benieuwd of anderen dit niveau kunnen evenaren.

Gallery LOTL

http://www.rogerphotographics.com/p820188107

 

 

 

 

Iets van een heel andere stijl is  “Murciful Nuns”.

Je kunt hun muziek het beste omschrijven als een mix van het traditionele Sisters of Mercy en Fields of the Nephilim. Mytische classic goth. De show begint met vooraf opgenomen sounds begeleid met visuals. Het gezicht van de zanger wordt vertoond op 2 tv schermen. Daarna komen de gitarist en basgitariste het podium op. Na de intro komt dan de charismatische zanger het podium op. Ook al heb je nog nooit iets van deze band gehoord, het komt allemaal erg vertrouwd over. Elke song klinkt als een oude klassieker en de liefhebbers van dit genre komen ruimschoots aan hun trekken.  Mystiek, donker (ofschoon het vroeg in de middag is) en een klassieke uitstraling. En zelfs  Doktor Avalanche lijkt te zijn herrezen .

Gallery MN

http://www.rogerphotographics.com/p682215929

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dan is het nu weer tijd voor elektronische muziek.

En dit word ons gebracht door [:SITD:], Duitse futurepop- en aggrotech-band.

De bekendste song van hun “Snuff Machinery”  horen we ook vaker op Nederlandse party’s, maar live klinkt dit toch wel beter.

Vooral als je vooraan staat en je door de omringende mensen automatisch tot dansen word verleidt.

Een leuk extraatje staat ons te wachten als [:SITD:] het nummer van  “Editors / Papillon” speelt.

 

 

Gallery [:SITD:]

http://www.rogerphotographics.com/p541135481

Bij de vorige dag waren het “ Deathstars “ die uit zweden kwamen afdalen naar Gelsenkirchen en nu staan hun buren uit Noorwegen “Zeromancer”  op het podium.

 

Ze zijn gevlogen met Air Berlin en hun spullen zijn nog niet aangekomen. Dan maar met geleend spul optreden. En dit doen ze met verve.

Met hun Industrial rock is dit weer een echte gitaar band en de warmte die ondertussen ook Gelsenkirchen heeft bereikt, deert hun niet. 

En als het dan toch iets te warm word, ontbloot je toch gewoon je bovenlichaam!!! Hij kan het hebben.

Vooral  met  het nummer “Clone your Lover” gaan veel mensen uit hun dak. Dit is dan ook een clubhit van alweer 13 jaar geleden. We hebben een strakke show gezien met een zanger die het publiek massaal meekrijgt  en een cover van DM / photographic voortreffelijk neerzette.

Gallery ZEROMANCER

http://www.rogerphotographics.com/p944679958

 

 

 

 

 

 

 

Een Duitse band welke Dark Metal, Dark Cabaret, Rockmusik spelen, is de volgende on stage.

“Samsas Traum” .

Een goed begin na een lange afwezigheid van live optredens hebben ze niet.

Door technische problemen moeten ze nog voor het einde van het eerste nummer stoppen.

Alexander Kaschte weet dit goed in te vullen door zijn interactie met het publiek .

Als de technische problemen verholpen zijn kunnen ze hun show afmaken . Er word in het Duits gezongen en over de grens is deze band zo goed als onbekend. Hier in Gelsenkirchen zijn ze echter immens populair en er word dan ook vrolijk met bijna ieder nummer meegezongen.

Gallery SAMSAS TRAUM

http://www.rogerphotographics.com/p848890714

 

 

 

 

 

 

 

   Een meer internationalere band is “Project Pitchfork”.

Darkwave en synthetische rock  zijn ons deel voor het komende uur.

Peter Spilles heeft weer eens zijn beroemde blauwe streep over zijn gezicht lopen. Love It.

Met zijn altijd vrolijke lach bespeelt hij bewonderingswaardig de meute.

Dit gecombineerd met songs als: Lament , Beholder , Timekiller en met het wondermooie “The Queen of Time and Space” maakt dit tot favouriete band van veel toeschouwers.

 

 

 

 

 

Gallery PROJECT PITCHFORK

http://www.rogerphotographics.com/p669725217

Op 1 persoon na.  Toen zanger  Peter Spilles zei “Kann jemand die Sonne ausknipsen” , kreeg hij van die persoon een zonnebril aangereikt . Peter greep zijn kans en zette deze op met de woorden “die kriegst du nie wieder zurück: .

 

And now …..And One

Laatste band van deze tweede dag.

Ook hier een klein probleempje met de techniek.  Er werd in het verleden al vele malen aangekondigd dat ze zouden stoppen, maar ze staan er dus nog altijd.

Veel bekende nummers worden gespeeld en vooral met “Metalhammer” , “Deutschmaschine”, “Techno Man” en “Military Fashion Show” komen de EBM invloeden van weleer weer bovendrijven.

En ook zei wagen zich aan een Cover. Hoewel niet het hele nummer, maar er was toch duidelijk het nummer van DM – Personal Jesus te horen.  Het publiek weet dit wel te waarderen.

Gallery AND ONE

http://www.rogerphotographics.com/p626241630

Einde van een tweede zonnige warme dag.

 

         

 

 

 

 

           Dag 3

Op dag 3 zijn de weergoden net zoals op dag 2 ons gunstig gezind.

De aftrap is voor “Godex” met hun Gothic/Rock  songs.

De zanger heeft qua stem veel weg van “HIM”. Dankzij de Melodieën blijft de muziek toegankelijk ondanks de soms wat hardere onderlaag.

Gallery GODEX

http://www.rogerphotographics.com/p926083957

Neem : Gitaren / Elektronica / Rammstein / Lilliputter / bloed / etc.  Mix het geheel in een blender en men krijgt…..OST+FRONT.

Duitstalige rock a la Rammstein maar met een eigen sausje. Provocatie op het podium in de vorm van een lilliputter die getroost word door de zanger. Wij vinden dit in ieder geval geweldig om te zien.

 

 

 

Gallery OST+FRONT

http://www.rogerphotographics.com/p708246156

De volgende act lijkt wel een vergissing van de organisator.

Het eerste wat opvalt als “Die Kammer” het podium betreed, zijn de klassieke instrumenten welke klaarstaan om door de band bespeeld te worden.

Nadat de eerste klanken het festivalterrein bedwelmen, weet men….dit is geen vergissing.

Wondermooie songs begeleid door onder andere viool  en akoestische gitaar zijn een mooie aanvulling op het programma.

Niet verwonderlijk als men weet dat ze onder andere afkomstig zijn van de vroegere Gothic formatie “ASP”.  Voor de tweede keer op dit festival zijn we aangenaam verrast met iets klassieks op de bühne.

En het is sowieso na OST+FRONT en voor  RABIA SORBA een welkome rustpunt.

 

Gallery DIE KAMMER

http://www.rogerphotographics.com/p1060411877

 

Gedaan met de rust, want Erk Aicrag komt de boel onveilig maken met “RABIA SORBA”.

Van oorsprong Mexicaans en beter bekend als voorman van HOCICO.

Maar persoonlijk vinden wij deze muziek van Rabia Sorba toegankelijker voor een groter publiek. Mexicaanse EBM met een typerend stemgeluid van voorman ERK en een strak tempo in alle songs.

“Out Of Control” geeft weer waar deze mannen de gehele set op uit zijn. Dansbaar tot de laatste noten en met een gepaste agressiviteit . De jaren 80 herleven maar dan met een eigentijdse sound.

Gallery RABIA SORDA

http://www.rogerphotographics.com/p811000440

Bij de voorman van  “Neurotic Fish”( Sascha Mario Klein) moet ik gelijk aan de voorman van Elbow denken. Althans qua uiterlijk, ok..een beetje dan.

In 2012 weer opnieuw opgericht en bezig met een nieuw album.

Vandaag een zeer gevarieerde mix van poppige melodie zoals hun hit “ Former Me “ tot harde EBM achtige sounds zoals de cover “they're coming to take me away”. Een goede set met een zanger die er overduidelijk weer zin in heeft. We zijn benieuwd naar het nieuwe album welke hopelijk zeer binnenkort uit zal worden. Kom op..zet er wat meer “Velocity “achter.

Gallery NEUROTICFISH

http://www.rogerphotographics.com/p684378915

Minimalistische keyboard geluiden en sequensen afgevuurd door Terence Fixmer met een zeer herkenbare stem van Douglas McCarthy vormen samen het duo “Fixmer/McCarthy”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gallery FIXMER McCARTHY

http://www.rogerphotographics.com/p1011652358

Hard, monotoon, ritmisch en agressief.

Maar vooral dansbaar en daar word dan ook gehoor aan gegeven. Terence achter zijn laptop en Douglas die altijd tiptop gekleed is, zijn een perfect passend koppel on stage. Eentje moet nu eenmaal de show stelen en dat is natuurlijk Douglas met zijn onnavolgbare pasjes en beroemde kreten die we uiteraard ook kennen van Nitzer Ebb.

Van het meer rustige “Freefall” naar het harde monotone “Destroy”.

Er is zelfs 1 fan die bij bijna alle concerten vooraan staat en deze keer heeft ze zelfs een spandoek meegenomen.  Ingewijden weten wel over wie we hier spreken.

Sinds 11 jaar vormen de 3 van ROTERSAND een industrial /techno band en ze zijn zeer geliefd bij het publiek en daarom veel gevraagd op concerten en festivals.

En ook deze heren zijn zeer gevarieerd met hun muziekkeuze. De ene keer neigt het meer naar EBM, waarna er weer een meer melodieuzere song komt zoals “Merging Oceans”.  Zelf wachten we ook op de live uitvoering van “I Cry” en zodra dit ten gehore word gebracht stelt ons dat niet teleur. Eindelijk na zoveel jaren dit en andere nummers  eens live gehoord te hebben. Gallery ROTERSAND

http://www.rogerphotographics.com/p846009084

STAUBKIND ist angesagt.

Een typische Duitse band waar wij niet zo warm voor lopen. Misschien wel doordat de teksten in het Duits zijn en deze voor de meeste Nederlanders niet verstaanbaar zijn.

 

 

 

Tja, beter opletten op school en niet na het eerste jaar het vak Duits laten vallen. Dan weet men ook waarover ze zingen en kan men dit meer waarderen. En ook al versta je geen Duits, we vinden HOCICO toch ook goed en wie van ons verstaat/spreekt er nu Spaans?  Het overwegende Duitse publiek vind dit geweldig en vragen om een toegift. Echter toegiften zitten er niet in i.v.m. het strakke tijdschema.

Gallery STAUBKIND : http://www.rogerphotographics.com/p595575234

Achter de coulissen word al alles in gereedheid gebracht voor MONO INC.

In Duitsland behoren zij bij de absolute top in deze zwarte scene en over de grens zouden ze nog genoeg zieltjes kunnen veroveren.

De organisatie is terecht zeer vereerd dat MONO INC hier optreed.  Een zanger die bijna elke fotograaf vereerd met een mooie smile ziet men niet vaak. Na een poos roept hij Joachim Witt het podium op en samen zingen zij Joachim’s knaller uit Die Neue Deutsche Welle tijd…..”Der Goldene Reiter”.  Tussendoor word nog eventjes “Passenger”van Iggy Pop gespeeld, maar al snel word er weer overgeschakeld op “Der Goldene Reiter”. Dit klinkt hier toch op de een of andere manier lekkerder en het zingt ook gemakkelijker mee.

 

 

Verder weten ze ons te vertellen dat er een nieuwe tour aankomt met in het voorprogramma “Joachim Witt”.

Gallery MONO INC. : http://www.rogerphotographics.com/p744078955

De laatste band van dit festival staat al te popelen om te mogen optreden.

Een ware topper onder de toppers staat nu op het podium. EISBRECHER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Die Hölle muss warten, want eerst moet EISBRECHER hun ding doen.  Als de frontman op het podium verschijnt met zijn strakke pak en een roos in de mond is het publiek niet meer te houden. Zelden zo’n  charismatige zanger gezien die weet hoe men het publiek moet bespelen. En een groot compliment aan de  mannen van de lichttechniek . Werkelijk subliem en tot in de puntjes geregeld. Voorheen vaak opgetreden in grote stadions en arena’s en nu hier in het  Amphi theater. Het moet gezegd worden dat dit toch wel een van de betere plekken is om naar bands te kijken. Iedereen heeft zicht op het podium ongeacht waar men staat.

Gallery EISBRECHER : http://www.rogerphotographics.com/p696812853

Gallery all bands Blackfieldhttp://www.rogerphotographics.com/f1024386298

 

Een organisatie die zijn best heeft gedaan om van deze zesde editie een succes te maken. Voor ons en vele anderen die wij spraken was dit zeer zeker een geslaagde editie en we verheugen ons al op een BLACKFIELD FESTIVAL 2014 welke gehouden word op 20,21 en 22 Juni 2014. http://www.blackfield-festival.de/

 


Comments

No comments posted.
Loading...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Subscribe
RSS
Archive
January February March April May June July August September October November December (1)
January (1) February March April (1) May (1) June July August (1) September October November December
January February March (3) April (1) May (1) June July August September (1) October November (1) December
January February March April May June July August September October November December