SUMMER DARKNESS 2013 / Utrecht (NL).

August 02, 2013  •  Leave a Comment

Summer Darkness 2013.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag-1

We zijn in Utrecht voor de 11e Summer Darkness. Er staat weer veel op het programma de komende 3 dagen. Voor ons zal het voornamelijk een programma zijn met nieuw bands of bands die we nog niet eerder hebben gezien. Het weer is goed, misschien wel wat te warm.

De opening van Summer Darkness vindt plaats in de Leeuwenbergh kerk. We worden warm onthaald (letterlijk en figuurlijk) met een high tea. De verkoelende icetea is een waar genot. Op de sandwiches en koekjes staan zelfs het logo van Summer Darkness. Het is allemaal zeer goed voorbereid. Jaap Jan Steensma speel Bach op een prachtige Flentrop orgel.

Na de welkomst speech waarin globaal het programma wordt uitgelegd, begint het optreden van “Schwarzblut”. Ze zijn gekleed in prachtige steampunk kledij. Steampunk is tevens het thema van deze opening. De band speelt gothische muziek gecombineerd met electro en industrial. Hun teksten zijn gebaseerd op de poëzie van Goethe. Ook al vindt het optreden plaats in een kerk, het is hier beslist niet koel. Al gauw verwijderen enkele bandleden hun accessoires en jasjes. We zien een fantastisch concert dat qua geluid en Visuals een lust is voor onze oren en ogen. Normaal in clubs spelen ze vooral dansbare songs en gaan ze helemaal los. Maar vandaag spelen ze voornamelijk rustige platen. Deze worden vaak aangevraagd en zijn dus zeer geschikt voor dit concert. Als het is afgelopen krijgen ze zelfs een staande ovatie. Het was namelijk een zitconcert, alhoewel het moeilijk was om te blijven zitten met deze muziek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Setlist: SCHWARTZBLUT

1.       Die Fabrik

2.       Der Schwarze Tod

3.       Die gunst des augenblicks

4.       Nähe des geliebten

5.       Nomen est  Nomen

6.       Der Abschied

7.       Das Mandat

8.       Gesang der Geister über den wassern

Er is tevens een expositie van fotograaf Frank Wiersema. Hier in de Leeuwenbergh kerk toont hij zijn Steampunk werk. Zijn foto’s vertellen complete verhalen. We zullen later ook nog foto’s van hem terug zien in Tivoli Oude Gracht.

 

We verlaten de kerk en lopen via een parkje naar het Domplein waar ook concerten plaats vinden. Wij zien Kai Scherbenreich met zijn project “Pre/verse”. We kennen de zanger al van “Straftanz”. Maar dit is een band compleet met drums, gitaar en toetsenist. Het stemgeluid komt bij deze band beter tot zijn recht en zanger Kai heeft het duidelijk naar zijn zin. Hij komt zelfs tussen het publiek in zingen en laat zich graag met de toeschouwers fotograferen tijdens het concert. Het is de eerste keer dat “Pre/verse” in Nederland optreedt. Dit komt vooral doordat ze nog bezig zijn met hun eerste album, waardoor ze nog geen volledig set kunnen geven. Hier op het Domplein geeft dit geen problemen aangezien de optredens maximaal 45 minuten duren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Setlist: PREVERSE (PRE/VERSE)

1.       Intro

2.       No faith in my God

3.       Goddes of seduction

4.       Lost

5.       My shadow has a Gun

6.       Black Tender

7.       World of Lemons

8.       Like a Vampire

9.       Feeling is back

10.     Bringing me home

11.     Rubbertears

12.     Truth Hurts

 

In Tivoli de Helling gaan we kijken naar “Diorama”. Tot onze spijt waren we nog niet eerder in de gelegenheid hun live te zien optreden. Dit wordt nu ruimschoots goed gemaakt. Ze zijn aangenaam om naar te luisteren. De muziek kan licht worden vergeleken met Frozen Plasma en Diary of Dreams en is voornamelijk electropop/darkwave.  De band bracht begin dit jaar een nieuw album uit. Hiervan werden enkele songs gespeeld zoals; Maison du Tigre, The Scale en Hope. Maar ook spelen ze Exit the grey, Why en natuurlijk Synthesise me. Doordat het optreden een kwartier later begon, kunnen ze helaas niet veel songs spelen. Ook al vraagt het publiek om meer, ze verontschuldigen zich dat het echt afgelopen is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na een wandelingetje van 15 minuten komen we aan bij Tivoli Oude Gracht waar Bal du Masque al in volle gang is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij de ingang bevinden zich de Meisjes met ijsjes. Een lekkere verkoeling in deze hitte. Op de bühne wordt in etappes een verhaal vertoond over de hardwerkende Dr Poe. We treden binnen in zijn gedachten en dromen. Tussen de scenes door wordt er flink gedanst op de muziek die de dj draait. Om 03:00 uur is alles afgelopen en kijken we terug naar een zeer geslaagde 1e dag van Summer Darkness.

Summer Darkness dag 2

De 2e dag Summer Darkness start met een flinke regenbui. We schuilen in het Pandhof waar een aantal kraampjes met koopwaar staan. Er verzamelen zich al mooi aangeklede mensen die graag op de foto gaan voor iedereen die dat maar wil. Er komen jaarlijks veel bezoekers naar het Domplein speciaal voor deze gelegenheid.

Nadat de bui voorbij is wordt het al snel weer warm. We wachten op vrienden en kletsen gezellig bij onder het genot van een drankje en luisteren naar AmmA. Een folkband uit Utrecht die hier dus een thuiswedstrijd spelen en de middag sfeervol inluiden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We zullen vandaag voornamelijk in de Helling blijven. De eerste band waar wij heen gaan is “XP8”. Deze Italiaanse band laat synthpop/electro music horen. Het klinkt voor mij als de zo vele andere electro bands. Ze hebben in ieder geval genoeg publiek die hen wel de moeite waard vindt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dan is “Grauzame Töchter” toch heel iets anders. Hun muziek die aangevuld wordt met een extravagante show weet menigeen zeer te boeien. Je merkt direct dat we een vrijdenkend land zijn en dat zelfs minderjarigen worden toegelaten tijdens dit optreden. Wel onder begeleiding van een volwassene.  Ook al zien we de naakte lichamen, het is beslist niet obsceen of ontoelaatbaar. De zangeres vertoont zich slechts gekleed in een klein broekje. Verder is haar hele lichaam zwart geschminkt. Haar gezicht is dan weer wit gemaakt en haar ogen spreken boekdelen. Haar gezichtsuitdrukkingen zijn fantastisch en doen soms denken aan Nina Hagen. De basgitariste zagen we ook al meespelen bij Pre/verse. De muziek van “Grauzame Töchter” hoort thuis in de categorie dark electropunk. Enige songs die ze speelden waren: Rosen für dich, Therapie für dich en Ich darf das. Tuurlijk, zij wel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Frozen Plasma” is dan weer een electroband met solide futurepop. De muziek klinkt melodieus. Zanger Felix Mark is zeer betrokken bij Diorama wat duidelijk te horen is bij deze band. De zanger kijkt tijdens het concert regelmatig naar de teksten die hij voor zich heeft liggen. Terwijl de meeste songs toch al langer op hun repertoire staan. We krijgen de bekende songs te horen zoals: Earthling, Hypocrite, Irony , Murderous trap en Tanz die Revolution. Ook het nieuwe liedje Herz wordt gezongen. Dit Duitstalige lied wordt nu pas de 2e keer live gezongen. De toetsenist is zeer dankbaar als er een ventilator bij hem wordt neergezet en neemt zich even de tijd voor wat afkoeling.

Er was weinig tijd voor voorbereiding als de band “She past away” slechts 10 minuten voor hun optreden aankomt bij de Helling. Daardoor zijn er tijdens het concert enkele technische problemen en loopt het allemaal niet zo heel lekker. Toch zijn we aangenaam verrast door deze 2 jongens die Turkse post punk/darkwave spelen. Het lijkt dat de jaren 80 zijn teruggekeerd. Beiden spelen ze gitaar en de stem van de zanger doet denken aan die van Robert Smith. Het lijkt of ze nog wat onwennig op het podium staan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Setlist: She Past Away

1.       Ritual

2.       Ruh

3.       Belirdi Gece (Musallat

4.       Kasvetli Kutlama

5.       Monoton

6.       Insanlan

7.       Sanri

8.       Asimilasyon

9.       Neu

10.   Bozbulanik

11.   A Day (Clan Of Xymox Cover)

12.   Kemir Beni

13.   Allegedly, Dancefloor Tragedy (Suspiria Cover)

 

We nemen een taxi en gaan naar de oude Gracht waar “Welle:Erdball” op gaat treden. De show begint achter schermen, alleen de silhouetten zijn zichtbaar. Het gaat hier voornamelijk om de show, de muziek is niet vernieuwend. Vandaag is pas besloten wie de opvolgster van Fräulein Plastique is geworden. En dat is duidelijk te merken aangezien ze nog niet alles heeft kunnen instuderen. Ze komt soms onzeker over en er gaat nogal eens iets mis. We krijgen de bekende songs te horen: Wir wollen Menschen sein, Monoton+minimal, 23 en Arbeit Adelt. Net zoals de band hebben ook wij last van de hitte en gaan naar buiten voor wat frisse lucht. Na het optreden wel te verstaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De afsluiter van vandaag is “Covenant”. Ook zij stonden al eerder op dit podium. Ze deden het dit jaar wat rustiger aan en hadden slechts enkele concerten op het programma staan. Ze zijn bezig met een nieuw album Leaving Babylon dat in september 2013 uit gaat komen. Daarna start hun tour om het nieuwe album te promoten. Hiervan speelden ze “Prime Movers” . Dit werd 1 week eerder voor de eerste keer in Keulen gespeeld en werd daar zeer goed ontvangen. Hier in Utrecht kregen ze weer veel bijval na het spelen van dit nummer, dus laat dat nieuwe album maar komen.  De show start  met Ritual Noise waarna de nodige bekende songs volgen: King of my Kingdom, we stand alone, Stalker en sluiten af met Call the ships to port. Als toegift volgt nog Death Stars. Zanger Eskil wist de mensen ondanks de hitte in beweging te houden. Om niet oververhit te raken was er af en toe een rustmoment met de wat rustigere liedjes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Setlist: COVENANT

1.       Ritual Noise

2.       Prime Movers (NEW Song)

3.       Tour de Force

4.       Edge of Dawn

5.       Theremin

6.       Kairos

7.       The beauty and the grace

8.       Journy of my domain

9.       Get on

10.    Figurehead

11.    We stand Alone

12.    Stalker

13.    Last Dance

14.    Call the ships to port

15.    Lightbringer(Z)

16.    Dead Stars(Z)

 

 

 

Net zoals de dag begon werd hij ook beëindigd met een flinke onweersbui. Daardoor bleven velen langer als wat eigenlijk de bedoeling was. Daar was natuurlijk ook de Dj blij mee. Wij trotseerden echter de regenbui en zochten ons hotel op . Alweer zeer tevreden over deze 2e dag van Summer Darkness.

Summer Darkness Dag 3

 

Het programma begint ook vandaag weer op het Domplein waar “La lune noire” de spits mag afbijten. Deze electronic/darkwave band haalde zijn inspiratie van oa Gary Numan, Front 242, Killing Joke en Depeche Mode. Persoonlijke drama’s van zanger Victor Verzijl gaven hem genoeg materiaal voor hun songs. Een mooie 80er jaren sound met een moderne touch.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            Setlist: La Lune Noir

1.       Bring out your dead

2.       Lust

3.       Colour crisis

4.       Ice

5.       Hurt but not Broken

6.       The waiting game

7.       Code7

8.       Nothing to fear

9.       The chosen one

10.     Bodiam

 

De Lolita fashion show op het Domplein trekt ook ieder jaar veel publiek en fotografen. Het is weer een gezellig samenkomen van vrienden en bekenden. Het weer is tevens wat aangenamer dan de voorgaande dagen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We blijven ook nog even voor “Sophya”. Met een mix van dream pop en darkwave en hun liedjes gaan over eenzaamheid doodgaan en liefdesverdriet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            Setlist: SOPHYA

1.       Machine

2.       Mute

3.       The new one

4.       More

5.       Soul Stealer

6.       Fifty foue

7.       Desire

8.       Technicolor

9.       Another Day

10.     Inner Station

 

Net zoals velen werden wij ook nieuwsgierig naar “Alien Vampires”. De foto in het programmaboekje was veelbelovend en we verwachtten dan ook een show als die bij Grausame Töchter. Nou dat viel dan toch behoorlijk tegen. De mooie vrouwen waren alleen op de visuals zichtbaar en ook de muziek was teleurstellend. Zanger Nysrok Infernalien van de electro/industrial band was constant bezig het publiek op te peppen. Hij vroeg steeds om applaus en gejuich. Aan zingen kwam hij bijna niet toe. Slechts af en toe een schreeuw door de microfoon en daar bleef het dan bij.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jammer dat we hierdoor bijna de hele set van “Light Asylum” hebben gemist. Dit electronic music duo heeft beslist geen oppeppende woorden nodig om gewaardeerd te worden. De energie die ze uitstralen wordt door het publiek goed ontvangen. Ook zij hebben zich laten inspireren door de 80er jaren met een mix van postpunk/darkwave/syntpop. Als afsluiting zingen ze de fantastische cover “Seconds” van the Human League. We maakten na het concert nog even een praatje met zangeres Shannon Funchess. We beloofden haar hun volgende concert helemaal bij te wonen en kregen ook nog de setlist van haar. Hier schreef ze “Dark Allies” vetgedrukt op, Boos met een knipoog dat we dat gemist hadden.

 

 

 

            Setlist:

1.  Hour Fortress

            2.  Pope Will roll

            3.  I.P.C.

            4.  Heart of Dust

            5.  Dark Allies

            6.  Sins of the flesh

            7.  At will

            8.  Knights + weekends

            9.  End of days

          10.  A certain person

          11.  Seconds (Human League)

 

Een van mijn grote favorieten op Summer Darkness is toch wel “Apoptygma Berzerk”. Deze zomer tourt guitarist Audun "Angel" Stengel  weer mee met APOP. Het geluid staat een beetje erg hard. Maar bij het horen van al die bekende songs kan het optreden niet stuk. Ze beginnen met Non stop violence. En het feestje is direct goed gestart. Zanger Stephan Groth zegt een aantal keren dat het hier toch wel erg warm is. Maar gaat gewoon met het zelfde enthousiasme door. “Wanna hear one of my favorite songs? Yeah? Right answer.” En we horen “Love will tear us apart” van Joy Division. Nog enkele songs die ze spelen zijn: Shadow, Love never dies, Unicorne, Kathy’s song en ze sluiten af met Until the end of the world.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Organisator Kees de Brouwer neemt voor de laatste band nog even afscheid van het publiek. Hij bedankt iedereen en zegt dat dit de heetste Summer Darkness ooit was. Er is niet meer geïnvesteerd in de oude panden waardoor de temperatuur flink opliep. Vanaf volgend jaar wordt Summer Darkness o.a. in Tivoli Vredenburg gehouden. Dit pand is de laatste jaren flink gerenoveerd. Hopelijk blijft de sfeer in Vredenburg hetzelfde als die in de Oude Gracht. Maar, één troost, de airco is er beter.

Tot slot een band die nog niet zo heel bekend is bij het publiek. Toch verdienen ze het om als headliner dit festival af te sluiten. “The Soft Moon” produceert stevige opzwepende psychedelische post-punk muziek. Het geluid van de drums, gitaren en synths dreunen zwaar door de zaal. Een goede lichtshow maakt de set compleet. Veel songs zijn instrumentaal. De hitte in de Tivoli weerhoudt de mensen er niet van massaal te gaan dansen. Het is beslist een band waar we in de toekomst nog veel van zullen horen. En om juist deze band als headliner te kiezen verdient een groot compliment. Weinigen zouden dit aandurven en kiezen voor de veilige weg.  Na afloop van dit concert zijn velen het erover eens. Dit was een memorabele en waardige afsluiter. En hiermee komt dan ook een eind aan ons 3 daags bezoek aan Summer Darkness 2013. Een festival waar het niet alleen om de optredens gaat, maar ook om de marktjes en gezelligheid eromheen.  We hebben veel gezien/gehoord en vooral veel genoten van alles wat dit festival te bieden heeft. En we hebben nog  lang niet alles kunnen zien ivm de overlapping en de afstanden tussen de venues.

Op naar Summer Darkness 2014.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            Setlist: The Soft Moon

 

1.       Die Life

2.       Alive

3.       Zeros

4.       Repetition

5.       Into the dephts

6.       Dead love

7.       Machines

8.       Parallels

9.       Insides

10.     Circles

11.     Total decay

 

12.     We are we(Z)

13.     Want(Z)

 

 


Comments

No comments posted.
Loading...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Subscribe
RSS
Archive
January February March April May June July August September October November December (1)
January (1) February March April (1) May (1) June July August (1) September October November December
January February March (3) April (1) May (1) June July August September (1) October November (1) December
January February March April May June July August September October November December