E-TROPOLIS Festival 2014 - Oberhausen (D) 22.02.2014

February 28, 2014  •  Leave a Comment

E-Tropolis Festival 22-02-2014 Oberhausen.

E-TROPOLIS 2014E-TROPOLIS 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor het eerst vond het festival plaats in Oberhausen nadat het 3 jaar in Berlijn werd gehouden. Dat komt natuurlijk goed uit voor al diegene die uit de grensstreek Duitsland/Nederland komen en graag eens dit festival willen bezoeken.Dat zijn toch een paar honderd kilometer minder. Reeds bij aankomst stond een lange rij voor de ingang te wachten tot de deuren geopend werden. Iedereen wilde er vanaf het begin bij zijn. Een mooie line up zorgde ervoor dat het festival bijna uitverkocht was. De Turbinenhalle was opgedeeld in 2 stages met ertussen in de dj ruimte zodat de bands geen hinder ondervonden van elkaars muziek. Natuurlijk waren er ook genoeg kraampjes met merchandise en alle aanverwante artikelen. Het zou voor ons een dag met veel heen en weer geloop worden om zo weinig mogelijk te missen.

Chrom

CHROMCHROM

Meestal is het een ondankbare taak om als eerste op te treden op een festival. Dat kunnen de bandleden van Chrom niet zeggen. De hele zaal bij de mainstage is al goed gevuld om ze te bekijken en te beluisteren. De band is in 2007 opgericht door Christian Marquis en Thomas Winters. Uit de voornamen vormden ze de naam Chrom. Hun muziekstijl is Elektronic: Futurepop, Synthpop, EBM.

Wat voornamelijk opvalt is dat het hier nu al behoorlijk druk is. Dit is bij veel festivals bij de eerste bands wel anders. Chrom profiteert hiervan en stellen het massaal aanwezige publiek niet teleur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Steinkind

STEINKINDSTEINKIND

Het licht in deze zaal is veel beter terwijl dit de 2nd stage is. Er kunnen wel minder mensen in.

Deze band met hun strakke sound en seksueel getinte texten, komt uit Leipzig.

Vele songs van deze band zijn dus seksueel getint maar dan wel met een knipoog.. Zelf noemen ze hun muziek Electro&Roll. Als eerste horen we Gottkomplex, gevolgd door Steinkind en Trink mich. Minimalistische EBM/Electro doet het hier goed en ze krijgen het toegestroomde publiek aan het meezingen. Niet zo moeilijk met teksten als “bitte bitte koste mich oral ,trink mein Ejakulat”.

 

 

 

[X]-RX

(X)RX(X)RX

Je ziet duidelijk wie hun voorbeelden zijn. De industrial muziek en het uiterlijk van deze twee mans formatie heeft duidelijk invloeden van Combichrist en Aesthetic Perfection. Vooral de Cybergoths zijn gecharmeerd van deze band. Ze beginnen met Welcome to the show. Regelmatig horen we “Let me see your hands” en “make some noise”. En dat terwijl ze net zoals de meeste bezoekers gewoon uit Duitsland komen. Van hun laatste album spelen ze “Kein Herz”. Een beetje teveel van hetzelfde en de aandacht is dan ook snel verdwenen.

 

 

 

 

 

Xotox

XOTOXXOTOX

In 1998 ontstaat als solo project van Andreas Davids. De muziek omschrijft hij als “industrial for hyperactive people”. Speciaal voor 2 fans uit het publiek wordt een liefdeslied gespeeld, “Bis das der Tod uns Scheidet”. Behoorlijke pompende beats schallen uit de P.A en dit tweetal bespelen de keyboards alsof hun leven ervan af hangt.

 

 

 

 

 

 

 

Faderhead

FADERHEADFADERHEAD

Zeer herkenbaar met zijn hanenkam staat Faderhead nu op het podium. Deze band weet het publiek enthousiast te maken zonder constant om aandacht te vragen. De visuals op de achtergrond tonen stukken tekst zodat iedereen makkelijk mee kan zingen. Handig voor degene die nog niet zo bekend zijn met de muziek. De mede bandleden komen regelmatig naar voren om met de zanger mee te dansen en springen. Sinds 2 weken hebben ze een nieuw album uitgebracht en hiervan spelen ze het nummer “Stand up”. Ook de rustige track “Champaign for my real friends” komt van de nieuwe cd. Het geluid is bij deze band ook enige decibellen hoger dan bij de voorgaande bands.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tyske Ludder

TYSKE LUDDERTYSKE LUDDER

Nog meer Electro/EBM als we Tyske Ludder zien optreden. Er staan dit jaar nog heel wat optredens gepland. Hier op het E-Tropolis Festival laten ze zien hoe hun versie van EBM zou moeten klinken.

Meermaals stormen ze via de fotopit naar het publiek toe en worden ze door sommigen omhelst.

Agressief en vervaarlijk uitziend doen ze hun ding on stage en dit met zoveel passie dat je wel mee moet doen.

 

 

 

 

 

Aesthetic Perfection.

AESTHETIC PERFECTIONAESTHETIC PERFECTION

De eerste buitenlandse band die we vandaag zien is regelmatig in Duitsland voor optredens. Vandaag geen geschminkt gezicht bij zanger Daniel Graves. Zodra hij begint met “Antibody” juicht en applaudisseert het publiek massaal. De band is erg geliefd onder het publiek, ze weten de show van drummer Tim van Horn en toetsenist Elliot Berlin wel te waarderen. Vorig jaar hebben ze nog jammerlijk een optreden in NL moeten verplaatsen omdat er te weinig kaarten waren verkocht. Hier in Duitsland weten ze hun muziek wel te waarderen en zal dit niet zo snel gebeuren. Maar dat komt natuurlijk ook omdat de scene in Duitsland vele malen groter is dan in Nederland.

“Spit it out” was voor ons het beste nummer welke zij ten gehore brachten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dive

DIVEDIVE

Een van de vele projecten van Dirk Ivens is Dive. Alleen op het podium, begeleidt door in geprogrammeerde muziek uit de laptop en verlicht door stroboscoop licht. Ondanks dat het een heel andere muziekstijl is dan die van de andere bands trekt hij hier bij de 2nd stage behoorlijk wat publiek. In 2012 kwam de boxset van Dive uit. Als afsluiting van een project waarin al het werk van dit project wordt samengevoegd. De experimentele minimalistische sound brengt menigeen in extase. Minimalistisch…ja…maar we kennen bijna niemand die zo weinig nodig heeft om mensen in vervoering te krijgen. Geen lichtshow, geen band, en weinig tot geen contact met publiek. In zichzelf kerend zijn ding doen en vol overgave imponeert hij als geen ander. De 2nd stage was dan ook vol bij dit optreden en gelijk hadden ze. Deze pionier was en is nog altijd een van de besten in dit genre.

 

 

 

 

 

 

 

 

Setlist:

 

1.      Snakedressed    

2.      Sidewalk sinner

3.      This is me           

4.      Bloodmoney     

5.      Power of passion            

6.      Waiting and burning      

7.      Machinegun baby           

8.      Pain and pleasure           

9.      Back to nature  

 

10.   There’s no hope (e)        

11.   Blindness(e)

 

 

Agonoize

 

Helaas zijn we bij Agonoize te laat in de zaal aangekomen om nog toegelaten te worden tot de fotopit.

Meermalen een concert van hun mogen bezoeken en voor ons klinkt het na 2 nummers allemaal hetzelfde. Al jaren begint hij steevast het concert met zijn keel en polsen door te snijden met als gevolg dat het bloed meters het publiek in spuit. De voorste rijen vinden dit geweldig en lopen vervolgens besmeurt de hele dag zo rond. Ieder zijn ding, maar wij komen voor de muziek en dit missen we wel. Maar smaken verschillen, getuige het feit dat Agonoize bij elk concert volle zalen trekt.

 

Setlist:

 

1.      A King Returns

2.      I Am

3.      I Against Me

4.      Staatsfeind

5.      Opus Dei

6.      Bis das Blut gefriert

7.      Vollrauschfetischist

8.      Kind der Nacht

9.      Glaubenskrieger

10.   Femme Fatale

11.   Schaufensterpuppenarsch

12.   Paradox

13.   Pornomagcenterfold

14.   Koprolalie

 

Pouppée Fabrikk

POUPPEE FABRIKKPOUPPEE FABRIKK

Nu volgt de Zweedse band Pouppee Fabrikk. Zanger Henrik Björkk is zeer enthousiast, ook naar het publiek toe. Regelmatig springt hij richting publiek om toenadering te zoeken en zijn fans te begroeten. Altijd leuk voor het publiek. Even gaat het mis als hij terug op het podium probeert te springen. Hij maakt een flinke smak en kijkt even pijnlijk naar zijn hand. Maar alsof er niets is gebeurt gaat het optreden gewoon verder. Hij gunt zichzelf een herkansing om die sprong nogmaals te wagen en deze keer gaat het wel goed. De muziek bevat veel invloeden van DAF, Nitzer Ebb en Die Krupps.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hocico

HOCICOHOCICO

Door de vele rook is er amper iets te zien. Dan verschijnt achter een als totempaal versierde microfoon zanger Erk Aicrag. Samen met zijn neef Racso Agroyam maakt hij spaanstallige EBM. De uit Mexico afkomstige Azteekse indianen weten met hun uptempo muziek de massa aan het dansen te krijgen. Ook de zanger staat geen seconde stil en benut het hele podium. Vanuit het publiek krijgt hij de Mexicaanse vlag aangereikt, zwaait er nog wat mee en laat hem dan hangen aan de microfoon standaard. In zuid Amerika zijn dit grootheden en hier kun je een glimp opvangen van hoe ze in hun thuisbases vereerd worden. Ook hier dus een overweldigend applaus en feedback van het publiek naar de band toe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Setlist:

 

1.      Entra en el Fuego

2.      Tales From the Third World

3.      T.O.S. of Reality

4.      It doesn't exist

5.      Forgotten Tears

6.      Bite Me!

7.      Bloodshed

8.      Dead Trust

9.      Dog Eat Dog

10.   Polarity

11.   Tiempos de Furia

12.   Poltergeist

 

Rotersand

ROTERSANDROTERSAND

De muziek wordt beschreven als futurepop/EBM met invloeden van progressive trance en techno. Ook de zang is anders dan de vorige bands. Minder schreeuwerig. “Merging Oceans” is dan ook hun typerende hit van weleer en mag natuurlijk niet ontbreken en word gelijk bij het begin gespeeld. In de muziek verwerkte melodieën maken dit tot een zeer aangenaam optreden en een rustpunt alvorens de headliners aan de beurt zijn.

 

 

 

 

 

Apoptygma Berzerk

APOPTYGMA BERZERKAPOPTYGMA BERZERK

APOPTYGMA BERZERKAPOPTYGMA BERZERK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze electro-rock band uit Zweden hoeft eigenlijk niet geïntroduceerd te worden. Naast veel eigen muziek brengt de band ook covers en remixes uit. Soms word een song erg lang uitgerekt maar de echte fan kan zich daar niet druk over maken. En ook voor ons kunnen sommige nummers niet lang genoeg duren. Hadden we tot nu toe alleen nog electro/EBM bands gehoord, dankzij gitarist Angel ervaren we nu wat een toevoeging een gitaar kan zijn.

In het begin lijkt de stem van Stephan L. Groth een beetje te haperen. Maar dat kan ook aan de geluidstechnicus hebben gelegen. De mainstage is bij deze band afgeladen vol en de stemming zit er al snel goed in. De ene na de andere bekende songs strelen onze oren. Een fantastische setlist om de fans mee te vermaken. We horen bv. Love never dies, Kathy’s song, non stop violence en until the end of the world. Ook de cover Major Tom van Peter Schilling word in het engels vertolkt.

Setlist:

1.      Unicorn

2.      Eclipse

3.      Burning heretics

4.      Shadow

5.      Love never dies

6.      Kathy’s song

7.      Major Tom

8.      Something I should know

9.      Until the end of the world

10.   Starsign

11.   Non stop violence

12.   Paranoia

Suicide Commando

SUICIDE COMMANDOSUICIDE COMMANDO

Deze keer aanwezig met een live drummer . Dit maakt zo’n EBM act toch wel wat specialer. Harde beats vergezeld door de stem van Johan Van Roy, geeft hun optreden een macabere ondertoon mee. Hun muziek lijkt rechtstreeks uit sommige horror films te komen. Op het podium niets te zien van dit alles, maar onderhuids raakt je dit. Spontaan ontstaat er kippenvel op je armen bij enkele songs. Heerlijke strakke beats, ofschoon de techniek het eventjes liet afweten. 

 

 

 

 

Die Krupps

DIE KRUPPSDIE KRUPPS

DIE KRUPPSDIE KRUPPS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De grote afsluiter voor vanavond heeft recent een nieuw album uitgebracht. Ter gelegenheid hiervan worden vandaag opnames gemaakt om beelden bij het geluid toe te voegen. De cameramensen staan op verschillende plekken gepositioneerd om materiaal te verzamelen van band en publiek. Van dit beeldmateriaal zal later een live dvd worden samengesteld. Een must have voor de fans.

Als tweede headliner laten ook hun zien dat een gitaar on stage wel degelijk het verschil kan maken.  

Gedurende hun show mogen natuurlijk de knallers als “Der Amboss”, en “Machineries of Joy” niet ontbreken

Setlist:

 

1.      Ein Blick zurück im Zorn

2.      The Dawning of Doom

3.      Risikofaktor

4.      Im falschen Land

5.      Essenbeck

6.      Der Amboss

7.      The Machinist of Joy

8.      Part of the Machine

9.      Industrie-Mädchen

10.   Schmutzfabrik

11.   Robo Sapien

12.   Metal Machine Music

13.   To the Hilt

14.   Nazis Auf Speed

15.   Fatherland

 

16.   Machineries of Joy (e)

 

Na Apoptygma zijn Die Krupps een waardige afsluiter van deze editie van E-Tropolis.

Het bezoekers aantal van 4000 was overweldigend en overtreft de voorgaande edities welke in Berlijn werden gehouden.

Er waren nog wel wat schoonheid foutjes te bespeuren zoals te weinig keuze in eten en te lange wachtrijen hiervoor en ook de kwaliteit viel tegen, maar dit zal in de navolgende edities ruimschoots verbeterd zijn.

28 Maart 2015 volgt de 5-de editie en de kaarten zijn te verkrijgen middels de volgende link: https://www.amphi-shop.de/display.0.6.121.1.html

 

Review: Monique Rijksen

Photos: Roger op den Camp

          Photo Gallery: http://www.rogerphotographics.com/p285638241

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Comments

No comments posted.
Loading...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Subscribe
RSS
Archive
January February March April May June July August September October November December (1)
January (1) February March April (1) May (1) June July August (1) September October November December
January February March (3) April (1) May (1) June July August September (1) October November (1) December
January February March April May June July August September October November December