E-Tropolis Festival - 28.03.2015 - TURBINENHALLE OBERHAUSEN

April 08, 2015  •  Leave a Comment

E-Tropolis

28.03.2015 - TURBINENHALLE OBERHAUSEN

Op een industrie terrein tussen het moderne staal en glas staan nog enkele oude uit baksteen opgetrokken hallen. Deze hebben erg te lijden gehad onder de tijd dat ze leeg stonden, maar nu is er een mooie lokatie ontstaan voor concerten. Het ruwe industriële gebouw is een passende plaats voor dit festival wat voor de 2e keer hier wordt georganiseerd. De vorige edities waren steeds in Berlijn.

Een centrale hal voor kassa en bonnenverkoop. Een ruime hal ingericht als markt met terrassen, bar eet-kramen en band merchandise. Hier kun je de rust zoeken als je dat wilt. Twee andere hallen zijn voorzien van podia en zullen vandaag de nodige beats te verwerken krijgen.

 

De dag start met Centhron op het main stage.

Terwijl de zaal (half) vol loopt start  Centhron met het optreden. De bandleden headbangen en starten energiek de dag. Toetseniste  Anette is , zoals we verwachten, weer helemaal gehuld in haar latex pak. Ieder bandlid krijgt op verschillende punten in het optreden even de aandacht. De nummers lijken hierop geschreven, een mooi stukje respect voor elkaar. Het nummer Cyberlady brengt het publiek aan het dansen. Wat opvalt is de zeer verschillende ritmes tussen de verschillende nummers.

Setlist:

 1. Intro
 2. Einheit C
 3. Gasman
 4. Fuck Off and Die
 5. Cyberlady
 6. Bitch of Dreams
 7. Asgard
 8. 666
 9. Cunt
 10. 10.
 11. Eisenfresse

 

De spits op het 2nd stage wordt afgebeten door  Phosgore . Op het podium een Dj-set met een enthoisiast team (Flo en Sonja) achter de knoppen. De zang staat op tape, waardoor hij tijd en ruimte heeft om contact te zoeken met het publiek, wat enthousiast reageert. Op een nummer wordt door het publiek uitbundig gereageerd: Pest bringer, en dat om 2 uur ’s middags.

 

Op het  hoofdpodium is het nu de tijd voor Vomito Negro. Hun optreden start met een onweersbui die goed de duistere kant van deze band naar boven brengt. De drummer gebruikt tijdens dit deel van het optreden blauw oplichtende drumstokken wat uitstekend past bij de onweersbui. In tegenstelling tot het CD materiaal is de stem van de zanger minder vervormd, war de verstaanbaarheid te goede komt. Deze Belgen maken alle sounds live, geen opgenomen zaken, bravo!

Setlist :
01. Time
02. Stain
03. Obsession
04. In Silent Places
05. Tape X
06. Black Power
07. No Hope No Fear
08. Save The World

 

 

Op het 2e podium is ondertussen de wit-Russische band Ambassador 21 gestart.  Ze starten met het agressieve nummer “Fuck all systems” De zangeres is gekleed in haar bekende zwarte bikinitop en geeft alles wat ze heeft. De hardcore sound spreekt een beperkt gedeelte van het publiek aan, maar diegene die er zijn waarderen dit.

 

Zelfs tijdens de soundcheck van de Zweedse band  Spetsnaz reageert het publiek al enthousiast. Dat verdienen ze ook, ze hebben 15 uur gereden om hier te zijn, en ze moeten ook terug….  Het nummer Freefall zorgt zo waar voor een kleine mosh-pit. Het volgende nummer ”Apathy” brengt voor het eerst die dag de hele zaal aan het dansen. Tijdens het nummer “That perfect Body” giet drummer Stefan Nilsson, met de nodige zelfspot,  een flesje water over zijn (niet magere) buik.

 

De band Torul uit Slovenie heeft een veel melodischere sound dan de bands tot nu toe. De muziek en hun subtiele bewegingen sluiten mooi bij elkaar aan. De indie invloeden zijn duidelijk te horen.  Een beetje een buitenbeentje in deze lijst van artiesten, maar zeker de moeite waard.

 

Het loopt nu tegen 6-en en er blijft publiek binnen komen. Wat opvalt is de verscheidenheid van leeftijden. Gezinnen met jonge kinderen 30-ers, 50-ers en zelfs een enkele rollator.  Iedereen kan iets van zijn gading vinden. De sfeer is erg gemoedelijk en alle aanwezigen behandelen elkaar met respect.

 

Nu is het de beurt aan de Haagse band  Grendel. Ze komen een voor een op en zwepen elk het publiek op. Er lijkt een bandlid te ontbreken (live drummer). Deze wordt vervagen door een elektronische. Deze Hagenezen weten het Duitse publiek te behagen, de zaal is ondertussen helemaal vol gelopen. De nummers Chemicals & Circutry en One-Eight-zero worden enthousiast meegezongen.

 

Als de Duitse band  Solitary Experiments start in de kleine zaal is deze eigenlijk te klein. De band is deze dag 28! Jaar samen. Alle leden dragen de zelfde kleding: een rood hemd met een zwarte stropdas. Een mooie strakke uitstraling. Alle nummers worden meegezongen, duidelijk een publieks voorkeur voor deze band. Het nummer Delight wordt echt door iedereen meegezongen, de band hoeft niets te doen.  Een bijzonder goed optreden voor een uitbundig publiek.

 

Als de heren Claus Larsen en zijn echtgenoot Kurt Grünewald Hansen: Læther Strip het podium betreden lijkt het podium erg leeg. Dat duurt niet lang. Claus heeft geen speciale effecten nodig. Hij staat er en dat is voldoende, wat een uitstraling heeft deze man. Ze hebben een evenwichtig opgebouwde set met mooie afwisseling tussen de nummers, zowel qua melodie en als ritme. Beide heren werken al bijna 27 jaar samen en dat is te horen, perfecte timing en een goede balans.

 

Setlist

 1. Kill a Raver
 2. Dirt
 3. Decay (Twice a Man cover)
 4. Mortal Thoughts
 5. I Am Your Conscience
 6. Crash Flight 232
 7. Black Gold
 8. Evil Speaks
 9. Strap Me Down
 10. Adrenalin Rush
 11. Japanese Bodies

 

 

 

Frozen Plasma

Hebben we helaas niet gezien vanwege de drukte en de nood om de inwendige mens te versterken, en de wens om niets van Laibach te missen..

 

De voorzieningen voor het eten waren niet helemaal berekend op de aanwezige mensenmassa. Lange wachtrijen voor de verschillende kramen. De kwaliteit van het aangebodene was goed.

 

Laibach Is de volgende band die op het hoofdpodium verschijnt.De Slowenen maken gebruik van een groot scherm waarvoor 2 grote beamers worden opgesteld. Alle nummers worden zo voorzien van passende video beelden. De muziek is zoals verwacht bombastisch en komt in deze zaal, mede door de uitstekende geluidsinstallatie en techniek, goed tot zijn recht. Ook het drukwerk op een (grotendeels) akoestisch drumstel komt de levendigheid van de gehele performance ten goede.

 

Bij het nummer Alle gegen alle (een cover van DAF) wordt er gretig omgesprongen met de artistieke vrijheden, wel is de specifieke bas-lijn overeind gebleven, schitterende vertolking.

 

Setlist:

 

1.Eurovision

2.Walk with Me

3.No History

4.The Whistleblowers

5.B Mashina

6.Leben-Tod

7.Alle Gegen Alle (D.A.F. cover)

8.Eat Liver!

9.Bossanova

10.See That My Grave Is Kept Clean (Blind Lemon Jefferson cover)

11.Resistance Is Futile

12.Tanz mit Laibach

13.Das Spiel ist aus

Encore:

14.Leben heißt Leben

 

 

SOLAR FAKE            

Niet op tijd kunnen wegkomen bij Laibach om op tijd in de fotopit te komen. Er heerste een drukte van jewelste en er was (althans voor mij) geen doorkomen aan. Dus dan maar het hele concert van Laibach afkijken. Wat trouwens geenszins een kwelling was.

Voordat Project pitchfork kan optreden, worden er 2 drumstellen het podium opgereden.  Ook wordt op de achtergrond een doek opgehangen (podium breed) met het karakteristieke logo.

Deze Duitse groep kan op een grote fanbase rekenen. Het is steeds drukker geworden en zelfs de ruimte achter deze hal, waar het optreden ook op een groot scherm te zien is, staat vol. De lage grunt stem van de zanger geeft de nummers een melancholische tint mee. Zeker het 2e nummer, een wals!, is speciaal. Dit is de eerste keer tijdens een electro-festival dat ik een “sjoenkelende” mensen menigte heb gezien. Wow.

Beide drummers drummen simultaan, een prestatie op zich, hoewel ik er de toegevoegde waarde niet van zie. Het drumwerk is goed, maar waarom 2?

 

Setlist:

 

1.Timekiller

2.Blood-Loss (Sometimes)

3.Acid Ocean

4.Carnival

5.Blood-Stained (Give Me Your Body)

6.Beholder

7.En Garde!

8.Conjure

9.Blood-Diamond (See Him Running)

10.Rain

11.Souls

12.Blood-Line (Never)

13.Rescue

14.Fire and Ice

15.Blood-Pressure (Just for My Pleasure)

 

 

DE/VISION                 

 

Helaas hebben we ook deze band niet helemaal kunnen zien, deze keer vanwege overlappende tijdschema’s  en omdat we de hoofd-act (VNV nation) in zijn geheel wilden zien. Het begin van het optreden is sterk, een goed gebalanceerde zang over de bekende synthesizer klanken. Ze putten uit veel oud werk gecombineerd met nieuw materiaal. Misschien niet zo bekend bij het nederlandse publiek, maar hier in Duitsland zit ook nu weer deze hal mutje vol voor deze band.

Setlist :
01. Intro
02. Brothers in arms
03. mAndroids
04. Binary soldier
05. Strange affection
06. I’m not dreaming of you
07. Love will find a way
08. I’m not enough
09. What’s love all about
10. Try to forget
11. Rage
12. Your hands on my skin
13. Time to be alive
14. Flavour of the week

 

VNV Nation heeft, zoals vaker, live ondersteuning van 2 gast performers op keyboard. Ronan verteld in de inleiding dat het uitkomen van het nieuwe album (op 15 Mei) een droom is die uit komt. Hij verteld het eerste deel in (goed) duits, maar moet later toch (door de emoties die hierbij bij hem opkomen) overschakelen op “irisch english”.  Het nieuwe album zijn bestaande nummers, maar nu opgenomen met een volledig orkest (het Babelsberg film orkest).

 De show start al een trein en het publiek krijgt waar het om vraagt: een uitstekende show van de 2 heren. Tijdens het optreden krijgt Ronan uit het publiek 2 aan elkaar genaaide vlaggen: de Ierse en de Engelse (de Engelse, niet die van de UK!!)  Die hangt hij (met de Engelse kant naar voren) op de steun van Mark’s drumkit. “specially for you Mark”.

Een aantal nummers laat Ronan bijna geheel door het publiek zingen. Die doen dat met veel overgaven en zonder een enkele fout. Een minpuntje is de rook, die slaat de zanger al snel op de adem en hij vraagt dan vriendelijk of ze die “goddamn smoke” niet af kunnen zetten.

Halverwege de show duikt er een vreemde fotograaf op in de foto-pit. Ronan verzoekt (met een grote lach op het gezicht) die fotograaf te verwijderen; dat is namelijk Pieter van Project Pitchfork. De heren kennen elkaar goed en Pieter staat dan ook binnen enkele momenten op het podium.

Het laatse nummer is traditie getrouw Perpetual. Dat wordt dan ook (weer) door het gehele publiek mee gezongen.

 1. Legion
 2. Sentinel
 3. Testament
 4. Illusion
 5. Everything
 6. The Great Divide
 7. Farthest Star
 8. Homeward
 9. Space & Time
 10. Chrome
 11. Honour
 12. Resolution
 13. Control
 14. Nova
 15. Perpetual

Na een mooie maar vermoeiende dag keren we huiswaarts. Ook bij het verlaten van het parkeerterrein is alles weer uitstekend geregeld, binnen 10 minuten zijn we op de Duitse autobaan onderweg naar huis. 

Review: Stefan Bertram

Photos: Roger op den Camp


Comments

No comments posted.
Loading...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Subscribe
RSS
Archive
January February March April May June July August September October November December (1)
January (1) February March April (1) May (1) June July August (1) September October November December
January February March (3) April (1) May (1) June July August September (1) October November (1) December
January February March April May June July August September October November December